Placek z makiem

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 35 minut Porcja: 250 kcal Składniki na 8 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Placek z makiem

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
250 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 60 dag moreli
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki (11 dag) cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • szklanka (17 dag) mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki maku
  • tłuszcz do formy
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. Morele sparzyć, zahartować. Zdjąć skórkę, przekroić na połówki, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki.
  2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Po trochu dodawać mąkę, orzechy, mak, mleko. Wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  3. Masę wylać do natłuszczonej formy, wyrównać. Powciskać w nie delikatnie plasterki moreli. Piec około 35 minut w temperaturze 200°C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Podawać lekko ciepłe.
deser mak makowiec morele ciasto z makiem placek z makiem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze