Placek z kurczakiem

Ocena:

4.48 (174)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie 35 minut
Porcja: 460 kcal

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła (10 dag)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • tłuszcz do formy
  • Nadzienie:
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 pory
  • 3 winne jabłka
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 5 dag tartego żółtego sera (np. goudy)
  • po łyżce oliwy i masła do smażenia
  • sól, pieprz

Placek z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę przesiać do miski, posiekać z zimnym masłem i solą. Dolać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i wylepić nasmarowaną tłuszczem formę do tarty.
  • Nadzienie: pierś kurczaka pokroić na małe kawałki, obsmażyć na oliwie, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w półplasterki. Pory umyć i pokroić w talarki, przesmażyć na maśle. Jajka wymieszać ze śmietaną, serem, szczyptą soli i pieprzu.
  • Na cieście rozłożyć kurczaka, pory i jabłka, zalać śmietaną z jajkami i piec 35 minut w temp. 200°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne