Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie 35 minut
Porcja: 460 kcal
Składniki:
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła (10 dag)
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do formy
Nadzienie:
2 filety z kurczaka
2 pory
3 winne jabłka
2 jajka
100 ml śmietany 18%
5 dag tartego żółtego sera (np. goudy)
po łyżce oliwy i masła do smażenia
sól, pieprz
Placek z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: mąkę przesiać do miski, posiekać z zimnym masłem i solą. Dolać 3 łyżki zimnej wody, szybko zagnieść ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i wylepić nasmarowaną tłuszczem formę do tarty.
Nadzienie: pierś kurczaka pokroić na małe kawałki, obsmażyć na oliwie, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w półplasterki. Pory umyć i pokroić w talarki, przesmażyć na maśle. Jajka wymieszać ze śmietaną, serem, szczyptą soli i pieprzu.
Na cieście rozłożyć kurczaka, pory i jabłka, zalać śmietaną z jajkami i piec 35 minut w temp. 200°C.