placek_z_chalwa

placek z chałwą

Ocena:

4.49 (173)

  • 60 min.
efektowne i pyszne ciasto

Składniki:

  • Biszkopt jasny:,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 5 łyżek mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki śmietany 30%,
  • Biszkopt ciemny:,
  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 8 łyżek mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 4 łyżki śmietany 30%,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Masa:,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • łyżka mąki zwykłej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 żółtek,
  • 4 cukry waniliowe,
  • łyżka kakao,
  • 40 dag chałwy waniliowej,
  • 2 masła,
  • .bezy 2 opakowania,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 3 łyżki mleka,

Placek z chałwą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. biszkopt jasny : białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek i śmietanę lekko wymieszać dać do wysmarowanej foremki i piec.
  • 2. biszkopt ciemny: białka ubić na sztywno utrwalić cukrem, dodać żółtka ubijać, dodać mąkę proszek , kakao i śmietanę - wymieszać lekko podzielić na pół , wlać do dwuch foremek i upiec dwa biszkopty,
  • 3. masa: z mleka , mąki zwykłej i ziemniaczanej, cukru waniliowego i żółtek ugotować budyń, wystudzić , masło utrzeć do białości, dodawać budyń i ucierać na konic dodać rozkruszoną chałwę dokładnie utrzeć. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i utrzeć .
  • 4. Na tacy ułożyć ciemny biszkopt rozsmarować jasną masę , na masę ułożyć jasny biszkopt posmarować połową ciemnej masy, ułożyć ciemny biszkopt , dokładnie przydusić najlepiej położyć na ciasto tackę i na chwilę przydusić aby ciasto się wyrównało, zdjąć tackę, posmarować biszkopt resztą ciemnej masy, bardzo równo ją rozprowadzic najllepiej za pomocą długiego noża, na masę ułożyć bezy wg upodobania w niewielkich odstępach, rozpuścić pokruszoną czekoladę z trzema łyżkami mleka, ciepłą polewać na ukos placka .

Porady

Zobacz też: tort chałwowy z wiśniami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne