Placek w kratkę z kurczakiem

Ocena:

4.47 (147)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
Przepisy z ciasta francuskiego i kurczaka - Placek w kratkę z kurczakiem

Składniki:

  • paczka francuskiego ciasta mrożonego
  • 15 dag marchwi
  • 40 dag cukinii
  • sól
  • 2 pory
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • 25 dag wędzonego kurczaka
  • 10 dag tartego sera (np. gruyère)
  • 3 jajka
  • 250 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, natka pietruszki, szczypior)
  • 3 łyżki oliwy

Placek w kratkę z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto  rozmrozić  w  lodówce  i  wylepić  nim  formę; trzymać  w  chłodnym  miejscu.  Obraną  marchew i jedną nieobraną cukinię pokroić (każdą) na dziesięć cienkich długich plasterków. Obciąć końce plastrów, aby były jednakowej długości. Plasterki warzyw  włożyć  do  cedzaka,  oprószyć  solą.  Zostawić do obcieknięcia na 30 min.
  • Pory, cebulę i pozostałe cukinie pokroić w talarki, smażyć na maśle na średnim ogniu przez 8 min. Posolić, oprószyć pieprzem i  wymieszać.  Pozostawić  do  schłodzenia.  Masę z  porów,  cebuli  i  cukinii rozprowadzić  na  cieście, rozłożyć kurczaka pokrojonego na kawałki i posypać  tartym  serem.
  • Jajka  wymieszać  ze  śmietaną i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem, wylać na placek. Marchew i cukinię osuszyć, zrobić z nich kratkę  na  wierzchu  placka.  Posmarować  oliwą  i  piec 10 min w temperaturze 200°C, zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze 20 min. Wystudzić na ruszcie.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne