Placek Niebo w Gębie

Ocena:

4.46 (206)

  • 60 min.
PYSZNE CIASTO WARSTWOWE DLA ŁASUCHÓW :)

Składniki:

  • Ciasto
  • 30 dag. mąki
  • 20 dag. margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Masa 1
  • 1/2 kg. jabłek ( szara reneta lub inne nadające się na placki)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 galaretki agrestowej lub cytrynowej
  • Masa 2
  • 20 dag. orzechów mielonych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 dag. masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • odrobina alkoholu do zaostrzenia smaku
  • Polewa czekoladowa
  • 1/4 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek cukru
  • 2-3 łyżki mleka

Placek niebo w gębie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO:
  • Mąkę przesiać na stolnice, dodać margarynę, żółtka i pozostałe składniki. Posiekać lekko nożem i wyrobić ciasto. Dwie jednakowej wielkości blachy wysmarować tłuszczem. Z wyrobionego ciasta upiec dwa placki. Piec w temp. 170-180 stopni, około 30 minut, aż się zarumieni.
  • MASA1:
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienia,zetrzeć na grubej tarce warzywnej.Do szerokiego rondelka nalać 2 łyżki wody, wsypać starte jabłka, zagotować.Następnie dodać łyżkę cukru,cukier wanilinowy i jeszcze chwilę podsmażyć,cały czas mieszając. Na koniec wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
  • MASA2:
  • Zmielone orzechy zalać niecałą szklanką kipiącego mleka, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając cukier puder. Do utartego masła dodawać po łyżce ostudzonych orzechów i odrobinę alkocholu, ucierać.
  • Polewa wykonanie:
  • W rondelku roztopić margarynę, doda cukier i mleko, rozpuścić i zdjąć z ognia, dodając kakao Cały czas intensywnie mieszając,aż zrobi się lśniąca, jednolita polewa.Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne