1/2 kg. jabłek ( szara reneta lub inne nadające się na placki)
2 łyżki wody
1 łyżka cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 galaretki agrestowej lub cytrynowej
Masa 2
20 dag. orzechów mielonych
3/4 szklanki mleka
30 dag. masła
1 szklanka cukru pudru
odrobina alkoholu do zaostrzenia smaku
Polewa czekoladowa
1/4 kostki margaryny
2 łyżki kakao
5-6 łyżek cukru
2-3 łyżki mleka
Placek niebo w gębie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
CIASTO:
Mąkę przesiać na stolnice, dodać margarynę, żółtka i pozostałe składniki. Posiekać lekko nożem i wyrobić ciasto. Dwie jednakowej wielkości blachy wysmarować tłuszczem. Z wyrobionego ciasta upiec dwa placki. Piec w temp. 170-180 stopni, około 30 minut, aż się zarumieni.
MASA1:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienia,zetrzeć na grubej tarce warzywnej.Do szerokiego rondelka nalać 2 łyżki wody, wsypać starte jabłka, zagotować.Następnie dodać łyżkę cukru,cukier wanilinowy i jeszcze chwilę podsmażyć,cały czas mieszając. Na koniec wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
MASA2:
Zmielone orzechy zalać niecałą szklanką kipiącego mleka, dokładnie wymieszać. Masło utrzeć na pulchną masę, dodając cukier puder. Do utartego masła dodawać po łyżce ostudzonych orzechów i odrobinę alkocholu, ucierać.
Polewa wykonanie:
W rondelku roztopić margarynę, doda cukier i mleko, rozpuścić i zdjąć z ognia, dodając kakao Cały czas intensywnie mieszając,aż zrobi się lśniąca, jednolita polewa.Smacznego!