PLACEK PYCHOTKA

Szybki, prosty i niesamowicie smaczny...

Dodany przez: barb01

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • SKŁADNIKI CIASTA:5 jaj, 5 łyżek zimnej wody, 5 łyżek cukru, 1,5 szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM: 1 kostka masła lub margaryny (ja mieszam ½ na ½), 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego, 30 dag. bakalii (migdały, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, i inne)
  • POLEWA: ½ kostki margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka wody, kakao
  • 16 szt. herbatników kwadratowych, 2 łyżeczki rumu, 1 kieliszek wody

Przygotowanie

  1. W garnku gotować przez 3 godz. Puszkę mleka przykrytą wodą.
  2. Żółtka utrzeć z połową cukru, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  3. Wymieszać delikatnie ubite wcześniej białka i wodą z druga połową cukru na sztywną pianę. wyłożyć na blachę przykrytą pergaminem.
  4. Piec 20-25 min.
  5. Wystudzony karmel z puszki utrzeć z masłem na gładką masę.
  6. Dodać bakalie, wymieszać.
  7. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt.
  8. Na wierzch układać ciasno obok siebie, herbatniki zanurzone wcześniej w rumie zmieszanym z wodą.
  9. Gotować przez minutę ciągle mieszając margarynę, cukier puder, wodę i kakao.
  10. Ostudzoną polewę wylać i równo rozprowadzić na ciasto z herbatnikami.
wypieki deser placek ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze