Placek owocowy

Ocena:

4.49 (200)

  • 30 min.
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 445 kcal
Składniki na 12 porcji

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka (20 dag) mąki
  • szklanka ( 20 dag) cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie malinowe z cukrem Winiary
  • 1/2 l mleka
  • 15 dag masła
  • 2 galaretki malinowe Winiary
  • 2 szklanki dowolnych miękkich owoców

Placek owocowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu przestudzić, przekroić na dwa plastry.
  • Budynie ugotować w 1/2 l mleka, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Do ostudzonej masy dodać masło i zmiksować.
  • Na biszkopt wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć drugim płatem biszkopta i posmarować resztą masy budyniowej.
  • Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić, aby lekko stężały. Na ciasto wyłożyć owoce i zalać wszystko lekko tężejącą galaretką. Odstawić na 2 godziny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne