Placek miodowy z masą grysikową

Bardzo dobry placek miodowy z masą grysikową. Idealny na święta. Łatwy w wykonaniu.

Dodany przez: Arvena

Placek miodowy z masą grysikową

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 4 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 15 dag margaryny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 2 łyżki śmietany
  • KREM:
  • 1/2 l mleka
  • 4 łyżki kopiate grysiku
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny Palmy z Murzynkiem lub masa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Amoniak i sodę rozpuścić w śmietanie. Połączyć wszystkie składniki(najlepiej w dużej misie). Ciasto podzielić na 4 części. Każdą porcje ciasta rozsmarować na pergaminie. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Upieczone blaty są bardzo kruche. W miarę gdy stygną, stają się twarde. Ale proszę się tym nie zrażać bo po przełożeniu kremem blaty miękną. Ja moje upiekłam tydzień temu. Wszystkie leżały w lodówce i dopiero po tygodniu je przekładałam. Ciasto wyszło przepyszne a blatom nic się nie stało.
  3. Krem:
  4. Żółtka utrzeć z cukrem. Do masy żółtkowo-cukrowej dodać 4 kopiate łyzki grysiku. Wymieszać. Do tej masy dolać 2 szklanki zimnego mleka i wymieszać dokładnie by nie było grudek. Reszte mleka zagotować. Do tego mleka dodac masę żółtkową z grysikiem i cały czas mieszająć gotować jak budyń. Ostudzić. Margarynę lub masło utrzec na puch i połączyć z grysikowym ostudzonym budyniem. Można podzielić na dwie części. Do jednej dodać sparzone orzechy a do drugiej kakao. Placki przełożyc masami, dając w środek powidło lub różę.
deser masa grysikowa placek miodowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze