Placek miodowy

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Porcja: 370 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Placek miodowy

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
370 kcal
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO:
  • 30 dag masła
  • 30 dag miodu wielokwiatowego
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag pełnoziarnistej mąki żytniej
  • proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
  • szczypta soli morskiej
  • 6 jajek
  • 1/2 kg jabłek
  • NADZIENIE:
  • po 20 dag malin i rabarbaru
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 10 dag brązowego cukru
  • 2 łyżeczki anyżu gwiazdkowatego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 15 dag masła

Przygotowanie

  1. ■ Ciasto: miękkie masło ubić z miodem na gładką masę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo, ciągle mieszając, dodawać do masy jajka, mąkę z proszkiem, sproszkowany anyż. Mieszać, aż ciasto stanie się kremowe.
  2. ■ Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać bezpośrednio do ciasta, od razu wymieszać. Ciasto przełożyć na dużą blachę wyłożoną pergaminem.
  3. ■ Rabarbar umyć, osuszyć, cienko obrać, pokroić w kostkę i rozłożyć równo na cieście razem z malinami. Posypać orzechami, drobniutko pokruszonym anyżem, cukrem i cynamonem, a na końcu przykryć płatkami masła.
  4. ■ Blachę włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Piec 40 min.
ciasta miód deser rabarbar miodownik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze