Placek Marysieńka

Jedno z moich ulubionych ciast. Placek Marysieńka. Polecam :)

Dodany przez: Arvena

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
14 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • Ciasto I
  • 7 jaj
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto II
  • 25 dag siekanych orzechów
  • 5 białek
  • 25 dag cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • 1/2 l mleka
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 30 dag masła
  • łyżka kakao

Przygotowanie

  1. Ciasto I
  2. Z białek ubić pianę, dodać cukier i dalej ubijać, żółtka. Następnie wsypać sypkie składniki. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao. Mieszać należy drewnianą łyżką. Ciasto wylać do tortownicy lub na blaszkę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Piec w temperaturze około 170 stopni. To zależy od piekarnika.
  3. Ciasto II
  4. Ubić piane z cukrem. Następnie wsypać sypkie składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Następnie siekane orzechy i wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 170 stopni.
  5. Krem
  6. Pół litra mleka zagotować z cukrem waniliowym. Cukier puder utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki i wymieszac dokładnie by nie było grudek. Otrzymaną masę zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i ugotować budyń. Należy cały czas mieszać.
  7. Kostkę masła utrzec na puch. Do masła dodawać ugotowany i wystudzony budyń. Nastepnie łyżke ciemnego kakao. Wymieszac dokładnie.
  8. Ciemny placek przekroić na pół. Posmarować połową ciemnej masy kakaowej. Na to położyć blat orzechowy. Następnie rozsmarować drugą połowę masy kakaowej , na to blat ciasta ciemnego. Gotowe ciasto czyli boki i wierzch można posmarować kremem lub oblać polewa czekoladowa i posypać siekanymi orzechami.
  9. Życzę smacznego :)
deser ciasto kakaowe ciasto orzechowe krem kakaowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze