Placek makowy

Ocena:

4.54 (196)

  • 1 godz. 40 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Efektowny i pyszny placek makowy - to alternatywa na świąteczny stół. Jeśli znudził Wam się makowiec zawijany, a tort makowy jest zbyt czasochłonny, postawcie na placek makowy z gwiazdkami.

Składniki:

  • mak  500 g

  • mleko  300 ml

  • cukier  400 g

  • jajka  4 szt.

  • powidła śliwkowe  50 g

  • bułka tarta  40 g

  • proszek do pieczenia  18 g

  • rodzynki  200 g

  • mąka  500 g

  • cukier waniliowy  1 szt.

  • masło  200 g

Placek makowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Masa: mak (najlepiej dzień wcześniej) zalewamy wrzątkiem tak, aby był całkowicie przykryty wodą i odstawiamy, aby napęczniał. Następnego dnia osączamy go na sicie i mielemy 2–3-krotnie.

  • Krok 2:

    Mleko podgrzewamy z cukrem (200 g), tak aby cukier się rozpuścił i wlewamy do maku, mieszamy, dodajemy jajka (2 szt.), powidła, bułkę tartą, proszek do pieczenia (10 g) i sparzone rodzynki. Dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Ciasto: wszystkie składniki szybko łączymy, zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i 2/3 wylepiamy natłuszczoną formę 20 x 30 cm.

  • Krok 4:

    Masę makową wykładamy na spód, wyrównujemy. Z reszty rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką do ciasteczek wzory gwiazdek i układamy je na wierzchu masy makowej. Placek pieczemy ok. 1 godz. w temp. 170ºC.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

Porady

Placek możemy udekorować według uznania - przykładowo zamiast gwiazdek możemy zrobić kruszonkę lub tylko polać lukrem i posypać bakaliami.

Zobacz też: Placek czekoladowy z białym wnętrzem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne