placek_drozdzowy_strucla_z_masa_z_kakao

Placek drożdżowy - strucla z masą z kakao

Ocena:

4.46 (201)

  • 1 godz. 30 min.
Pyszna odmiana strucli.. z masą z kakao..

Składniki:

  • * mąka pszenna 3 szkl
  • * cukier 1/3 szkl
  • * mleko 1/2 szkl
  • * drożdże 3 dag
  • * margaryna 20 dag
  • * jajka 1 szt
  • * cukier waniliowy 1 szt
  • * sól szczypta
  • * białko jajka 3- 4 szt
  • masa kakaowa
  • * cukier 2/3 szkl
  • * ciemne kakao 1/2 szkl
  • * bułka tarta 1 łyżka
  • kruszonka
  • * mąka 1 szkl
  • * margaryna 8 dag
  • * cukier 1/3 szkl
  • * cukier waniliowy 1 łyżeczka

Placek drożdżowy - strucla z masą z kakao - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę z solą przesiać do miski i zrobić wgłębienie.
  • Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, wymieszać z połową letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
  • Następnie wlać do mąki pozostałe mleko, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier waniliowy, cukier kryształ i wyrobić ciasto.
  • Dodać stopioną ostudzoną margarynę znowu wyrabiać ciasto aż margaryna się wchłonie i odstawić do wyrośnięcia.
  • Przygotowujemy masę:
  • Białka ubijamy na sztywną masę z odrobiną soli, pod koniec ubijania porcjami dodawać cukier.
  • Do sztywnej piany dodawać również porcjami kakao oraz tartą bułkę, delikatnie mieszając.
  • Gdy ciasto podwoi swą objętość, krótko je wyrabiamy i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy na placek prostokątny.
  • Ciasto rozwałkowane smarujemy masą białkowo kakaową i zwijamy w roladę.
  • Odstawiamy na 20 minut, by podrosło.
  • Kruszonka:
  • mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, siekamy z oziębioną margaryną i zagniatamy ciasto, a następnie rwiemy na małe kawałeczki (jak na zacierkę).
  • Formę do pieczenia smarujemy margaryną. Wkładamy struclę, smarujemy rozmąconym z mlekiem żółtkiem i posypujemy kruszonką.
  • Pieczemy 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne