Placek drożdżowy - strucla z masą z kakao

Pyszna odmiana strucli.. z masą z kakao..

Dodany przez: Aseret

Placek drożdżowy - strucla z masą z kakao

Ciasta drożdżowe

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • * mąka pszenna 3 szkl
  • * cukier 1/3 szkl
  • * mleko 1/2 szkl
  • * drożdże 3 dag
  • * margaryna 20 dag
  • * jajka 1 szt
  • * cukier waniliowy 1 szt
  • * sól szczypta
  • * białko jajka 3- 4 szt
  • masa kakaowa
  • * cukier 2/3 szkl
  • * ciemne kakao 1/2 szkl
  • * bułka tarta 1 łyżka
  • kruszonka
  • * mąka 1 szkl
  • * margaryna 8 dag
  • * cukier 1/3 szkl
  • * cukier waniliowy 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Mąkę z solą przesiać do miski i zrobić wgłębienie.
  2. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, wymieszać z połową letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki i pozostawić na 15 minut w ciepłym miejscu.
  3. Następnie wlać do mąki pozostałe mleko, dodać wyrośnięty zaczyn, jajko, cukier waniliowy, cukier kryształ i wyrobić ciasto.
  4. Dodać stopioną ostudzoną margarynę znowu wyrabiać ciasto aż margaryna się wchłonie i odstawić do wyrośnięcia.
  5. Przygotowujemy masę:
  6. Białka ubijamy na sztywną masę z odrobiną soli, pod koniec ubijania porcjami dodawać cukier.
  7. Do sztywnej piany dodawać również porcjami kakao oraz tartą bułkę, delikatnie mieszając.
  8. Gdy ciasto podwoi swą objętość, krótko je wyrabiamy i na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy na placek prostokątny.
  9. Ciasto rozwałkowane smarujemy masą białkowo kakaową i zwijamy w roladę.
  10. Odstawiamy na 20 minut, by podrosło.
  11. Kruszonka:
  12. mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, siekamy z oziębioną margaryną i zagniatamy ciasto, a następnie rwiemy na małe kawałeczki (jak na zacierkę).
  13. Formę do pieczenia smarujemy margaryną. Wkładamy struclę, smarujemy rozmąconym z mlekiem żółtkiem i posypujemy kruszonką.
  14. Pieczemy 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
przekąska kolacja deser kakao ciasto drożdżowe strula
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze