Placek cytrynowo-limonkowy

Przepis na ciasto z kiwi

Dodany przez: mojegotowanie

zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • po 1/2 szklanki cukru i wody na syrop
  • 2–3 kiwi obrane i pokrojone w grubsze plasterki
  • CIASTO:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po łyżeczce sody oraz soli
  • 20 dag cukru
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron lub rzepakowego
  • 2 jajka
  • łyżeczka wanilii
  • skórka z 1 cytryny i 1 limonki
  • 2 szklanki obranych i drobno pokrojonych dojrzałych owoców kiwi
  • 1/3 szklanki uprażonych posiekanych pistacji
  • GLAZURA
  • sok z 1 cytryny i 1 limonki
  • szklanka cukru pudru

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 90°C. W małym garnku przygotowujemy syrop, doprowadzając wodę i cukier do wrzenia, stale mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Plasterki kiwi zanurzamy w syropie i rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem.
  2. Osuszamy plastry kiwi w piekarniku przez co najmniej 30 min. Po 15 min obracamy plastry kiwi i papierowym ręcznikiem ocieramy nagromadzonypłyn. Po 30 min wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Temp. piekarnika ustawiamy na 175°C.
  3. Ciasto: tortownicę (23 cm) natłuszczamy i wykładamy pergaminem. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Cukier miksujemy z olejem, dodajemy po jednym jajku, mieszamy do czasu, gdy mokre składniki dokładnie się połączą. Wanilię ucieramy (miksujemy) z otartymi lub drobno posiekanymi skórkami z cytrusów. Dodajemy do mieszaniny mokrych składników i dokładnie łączymy. Suche składniki dodajemy do mokrych. Mieszamy od dna i dodajemy posiekane kiwi. Schłodzone plasterki kiwi układamy dekoracyjnie na dnie tortownicy. Posypujemy posiekanymi pistacjami wokół plasterków kiwi. Na to ostrożnie wylewamy ciasto. Pieczemy 30–45 min. Po upieczeniu studzimy w formie przez 10 min, odcinamy ciasto wokół krawędzi tortownicy i odwracamy do góry dnem, umieszczamy na kratce do wystudzenia.
  4. Glazura: sok z cytryny i limonki ucieramy z cukrem pudrem, aż lukier nie będzie spływał z odwróconej łyżki. Gotowym lukrem obficie polewamy placek
kiwi ciasto placek z kiwi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze