Placek cygański

Placki ziemniaczane + gulasz = placek cygański Pychotka!

Dodany przez: Karolcia86

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Składniki placków ziemniaczanych:
  • 2 – 2,5 kg ziemniaków;
  • 2 średnie cebule;
  • 2 jajka;
  • 5 łyżek mąki pszennej;
  • sól, pieprz.
  • Składniki na gulasz:
  • 1 – 1,5 kg mięsa gulaszowego (najlepiej wołowe);
  • 3 średnie cebule;
  • 3 średnie marchewki;
  • puszka groszku konserwowego;
  • listki laurowe, ziele angielskie;
  • kostka mięsna np. Winiary, wegeta, sól, pieprz.

Przygotowanie

  1. Przygotować placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (odlać nadmiar wody). Do masy wbić jajka, dodać mąkę i przyprawić do smaku – wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni o średniej wielkości rozgrzać olej, rozłożyć 4 – 5 łyżek masy ziemniaczanej, tak aby powstał jeden duży placek. Placek smażyć z obydwu stron na złoty kolor; po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  2. Przygotować gulasz: umyte i osuszone mięso pokroić w drobną kostkę, obsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, również podsmażyć. Mięso oraz cebulę przełożyć do garnka, podlać wodą oraz dodać wszystkie przyprawy. Dusić na wolnym ogniu. Po około pół godzinie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę oraz odcedzony groszek konserwowy – dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie gulasz zagęścić dwoma łyżkami mąki rozrobionej w wodzie; zagotować.
  3. Sposób podania placka cygańskiego: na ciepły placek ziemniaczany wyłożyć ciepły gulasz, placek złożyć na pół. Na wierzch można położyć łyżkę kwaśnej śmietany. Podawać z sałatą albo kiszonym ogórkiem.
mięso obiad groszek kolacja marchewka gulasz placki zimniaczane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze