Wegańska bezglutenowa pizza z kalafiora bez sera

Pizza z kalafiora to jedno z dań wegańskich, które podbija kuchnie Polaków. Warzywny spód, sporo zielonych dodatków i brak glutenu - to najważniejsze jej zalety. Pizza z kalafiora zasmakuje rodzinie!

PizzaPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 197 głosów)

Kroki wykonania:

  • platki-owsiane-fot.iStock1.Kalafiora myjemy i drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Do gorącej wody dodajemy len i dokładnie mieszamy. Do zmielonego siemienia lnianego dodajemy płatki owsiane, mieszamy a następnie dodajemy mieszankę do kalafiora i zagniatamy ciasto. Ciasto rozkładamy w natłuszczonej formie i podpiekamy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. To baza, żeby powstała pizza z kalafiora.
  • iStock-szparagi-2.Następnie smarujemy podpieczone ciasto sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Ogórka kroimy w cienkie plasterki i układamy na pizzy. Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Jeżeli są grube - przekrawamy je wzdłuż na pół i również układamy na pizzy. Pieczemy pizzę z kalafiora przez kolejne 20 minut. Na koniec polewamy ją pesto i dekorujemy listkami bazylii.

Porady

Zobacz też: Zupa kalafiorowa i kotlety z kalafiora. Odkryj to warzywo na nowo

W przepisie na wegańską, bezglutenową pizzę z kalafiora można stosować pesto z bazylii. Pizzę warto piec na blasze, w okrągłej foremce lub kamieniu do pizzy.

Notka redakcyjna

Pizza z kalafiora smakuje najlepiej od razu po przygotowaniu - jest sycąca, w pełni roślinna i bardzo smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy