Piknikowe tortille z ogórkową lemoniadą

Oto gotowy zestaw na piknik lub wycieczkę za miasto - tortilla i lemoniada.

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • do tortilli:
  • 25 dag filetu z piersi kurczaka
  • łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • świeża czerwona papryka
  • 1/4 główki sałaty strzępiastej
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
  • 9 marynowanych minikolbek kukurydzy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 4 duże tortille
  • 4 łyżeczki harissy
  • na lemoniadę:
  • ogórek sałatkowy
  • 2 limonki
  • dużo lodu
  • woda mineralna

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 25 min. Wyjmujemy, odwijamy i kroimy w plasterki.
  2. Paprykę myjemy, przekrawamy, czyścimy, tniemy w cienkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki.
  3. Ogórki kiszone kroimy w plasterki. Pomidorki myjemy, osuszamy.
  4. Odcedzamy z zalewy minikukurydze, każdą przecinamy wzdłuż. Mieszamy jogurt i śmietanę.
  5. Rozgrzewamy patelnię, podgrzewamy tortille z każdej strony przez 10–20 s, następnie smarujemy je jogurtem wymieszanym ze śmietaną, i harrisą.
  6. Układamy na nich sałatę, kurczaka, paprykę, ogórka kiszonego, pomidorki koktajlowe, minikukurydze, a następnie zwijamy w rulon i przecinamy na pół.
  7. Ogórka sałatkowego oraz limonkę myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki, mieszamy z lodem, zalewamy wodą, odstawiamy na 10–15 min i lemoniada gotowa.
  8. Autorzy przepisu: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl
tortilla Lemoniada
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy