Pikle z ogórków łagodne

Pikle są bardzo smaczne, łagodne i chrupiące.

Dodany przez: Anullka

Pikle z ogórków łagodne

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.18 z 91 głosów)

Składniki

  • Ogórki najlepiej biało-zielone
  • koper
  • chrzan
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • czosnek
  • Zalewa:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 6 szklanek wody
  • 6 łyżek z czubkiem cukru
  • 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć (powinny być w miarę duże)obrać,przekroić na cztery,wyciąć gniazda nasienne.
  2. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy,dodać po ząbku czosnku,kawałku chrzanu,po 3 ziarnka ziela angielskiego,koperek,
  3. małym listku laurowy.
  4. Zagotować zalewę,zalać słoiki,ułożyć słoiki w dużym garnku,zalać ciepłą wodą.
  5. Pasteryzować, od zagotowania 2 min,wyjąć słoiki,odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
  6. Smacznego
ogórki przetwory warzywa pikle
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze