Nalewka z pigwy

Ocena:

3.81 (426)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Nalewka z pigwy to jeden z najlepszych domowych trunków, jakie można zrobić. Zyskała miano najpopularniejszej nalewki. Ma właściwości rozgrzewające, wyróżnia się też wysoką zawartością witaminy C, podnosi odporność i chroni przed infekcjami, dlatego to świetna propozycja na chłodniejsze dni. Robi się ją prosto, ale trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo musi się odpowiednio zmacerować, zanim zaczniemy ją pić. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na nalewkę z pigwy, zwaną też pigwówką.

Składniki:

  • pigwa  1 kg

  • cukier  500 g

  • wódka  500 ml

  • spirytus  500 ml

Nalewka z pigwy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie pigwy: wybieramy dojrzałe owoce, myjemy je, kroimy na na 4 części i usuwamy z nich gniazda nasienne (można łyżką).

  • Krok 2:

    Maceracja: owoce umieszczamy w słoju i zasypujemy je cukrem. Stawiamy na parapecie na 4 dni do 5 (czas nie jest wliczony w całkowity czas przygotowania nalewki z pigwy). Codziennie należy potrząsnąć słojem  (minimum raz, ale można też częściej). Chodzi o to, żeby cukier całkowicie się rozpuścił.

  • Krok 3:

    Maceracja  w wódce: jak cukier się już rozpuści, wlewamy do słoika 40% wódkę. Dokładnie mieszamy i zakręcamy. Tym razem odstawiamy nalewkę na 25 do 30 dni, w ciemne i chłodne miejsce.

  • Krok 4:

    Odlewanie nalewki: do drugiego słoika wlewamy sam płyn. Z kolei do tego z owocami dolewamy 95% spirytus. Mieszamy i ponownie odstawiamy na 14 dni (w ciemne i chłodne miejsce).

  • Krok 5:

    Butelkowanie: po 2 tygodniach uzyskany syrop z owoców (pigwę wyrzucamy) dolewamy do wcześniej otrzymanego płynu. Całość przelewamy do butelek. Nalewka z pigwy jest gotowa.

Porady

  • Najlepsza nalewka z pigwy potrzebuje czasu, żeby zaszła maceracja. W ten sposób uzyskamy odpowiedni smak i aromat. Polecamy odstawić butelki w ciemne miejsce nawet na pół roku.
  • Pozostałe po odsączeniu owoce pigwy można ponownie zasypać cukrem i szczelnie zamknąć, żeby w przyszłości używać ich jako bakalii do pieczenia ciast, np. keksa.
  • Najlepiej zbierać owoce pigwy po pierwszych przymrozkach lub samemu przemrozić je w zamrażalniku przez kilka dni. Taki proces zmniejszy goryczkowość owoców, a nalewka z pigwy będzie smaczniejsza.  
  • Warto zaopatrzyć się w dedykowane do nalewek ozdobne butelki oraz spersonalizowane etykiety z datą produkcji. Robi to niesamowity efekt na gościach, a dodatkowo nalewkę z pigwy można podarować w prezencie.
  • Jeśli chcemy ograniczyć spożycie cukru, możemy przygotować nalewkę z pigwy z miodem lub innym zamiennikiem.
  • Zanim przelejemy nalewkę do butelek, warto ją spróbować i w razie czego uzupełnić o kolejne składniki. Jeśli nie jest zbyt słodka, możemy zwiększyć ilość słodziwa. Sprawdzi się też sok z cytryny.
  • Żeby uzyskać klarowną nalewkę z pigwy, trzeba ją dodatkowo przefiltrować, przelewając ją przez gazę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Nalewka z pigwy: przepis babci

Nalewka z pigwy to jedna z najpopularniejszych wersji tego trunku. Ma długą historię przygotowywania w polskich domach. Istnieją nalewki z pigwy na spirytusie i nalewki z  pigwy na wódce. Jednak najczęstszą wersją jest ta oparta na 70% alkoholu. Otrzymuje się go z mieszanki spirytusu i wódki, połączonej w odpowiednich proporcjach.

To babcie zazwyczaj dysponują najstarszym i najlepszym przepisem przekazywanym z pokolenia na pokolenie. Bywa i tak, że są przez nie modyfikowane na swój sposób. Bardzo często można natknąć się na przepisy, które niewiele mają wspólnego z klasyczną recepturą. Tradycyjnie nie zasypywano w pierwszej kolejności owoców cukrem, ponieważ prowadzi to powstania syropu wymieszanego z wódką bądź spirytusem. Uważano, że prawdziwa pigwówkę robi się jedynie w procesie maceracji.

Jak wykorzystać owoce pigwy z nalewki

Bardzo często owoce z nalewek niestety nie są w żaden sposób wykorzystywane i są wyrzucane. Podpowiadamy, co można jeszcze z nimi zrobić, w duchu zero waste. Na szczęście patentów jest kilka i naprawdę można fajnie wykorzystać owoce z nalewki z pigwy.

  • Wspaniałą opcją jest zalanie owoców pigwy winem wytrawnym lub półwytrawnym. Po kilku tygodniach wino uzyska niesamowity owocowy aromat i smak.
  • Kolejną metodą jest przygotowanie konfitury, która świetnie sprawdzi  się  z zimową herbatą lub jako dodatek do mięs.
  • Najbardziej oczywistą i najszybszą propozycją jest dodawanie pigwy z nalewki do ciast i tortów. Tylko pamiętajmy, że nie powinny spożywać ich dzieci.

Nalewka z pigwy czy pigwowca 

Ze względu na podobieństwo nazw często używa się ich zamiennie. Z tego właśnie powodu rośliny są mylone. Pigwowiec jest niewielkim krzewem ozdobnym, a jego owoce są podobne do owoców pigwy pod względem smakowym i aromatycznym, ale są też kwaśniejsze i większe. Natomiast są znacznie mniejsze i przybierają często pomarańczową barwę. Jedne i drugie nadają się głównie na przetwory, ponieważ jedzone na surowo są bardzo twarde i kwaśne. Pigwa w Polsce uprawiana jest głównie przez sadowników.

Jeżeli chodzi o pigwowiec to jest on często spotykany na działkach i w ogrodach przydomowych, ponieważ bardzo ładnie kwitnie. Jest rośliną odporną na mrozy i zanieczyszczenia oraz nie ma zbyt dużych wymagań jeżeli chodzi o glebę, nasłonecznienie i nawodnienie. Nalewka z pigwy będzie podobna w smaku do nalewki z pigwowca, natomiast dużo łatwiejsze ze względu na wielkość owoców będzie przygotowanie jej z pigwy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne