Pietruszkowe crespelle w bulionie

Ocena:

4.48 (140)

  • 4 godz. 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pietruszkowe crespelle w bulionie to sycące danie na bazie naleśników. Dodatek gałki muszkatołowej i natki pietruszki nadaje oryginalnego smaku. Można podnieść walory posiłku dodając zarumieniony, rozdrobniony boczek. Bulion wołowy idealnie współgra z delikatną konsystencją naleśników. Pietruszkowe crespelle w bulionie doskonale smakuje posypane świeżo startym parmezanem. 

Składniki:

  • marchewka  3 szt.

  • pietruszka  2 szt.

  • seler  1 szt.

  • cebula  3 szt.

  • skrzydełka  8 szt.

  • pomidor  1 szt.

  • czosnek  9 ząbków

  • olej  5 łyżki stołowe

  • liść laurowy  4 szt.

  • anyż  2 szt.

  • śliwki wędzone  4 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • natka pietruszki  2 łyżki stołowe

  • mąka pszenna  5 łyżek stołowych

  • jajka  4 szt.

  • parmezan  2 łyżki stołowe

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • woda  250 ml

  • parmezan  2 łyżki stołowe

  • natka pietruszki  1 łyżka stołowa

  • pieprz  1 szczypta

Pietruszkowe crespelle w bulionie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Układamy na blaszce warzywa, cebulę, skrzydełka, kości, czosnek i pomidora. Lekko skrapiamy olejem. Pieczemy przez 30 min. Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (aby wszystko było przykryte), dorzucamy liście laurowe, gwiazdki anyżu oraz śliwki i gotujemy na
    minimalnym ogniu co najmniej 4 godz. W trakcie gotowania możemy zdejmować z powierzchni tłuszcz. Przecedzamy przez drobne sitko, czysty bulion zagrzewamy i doprawiamy, ew. redukujemy, aby miał bardziej esencjonalny smak.

    wloszczyzna-2-fot.iStock (1)
  • Krok 2:

    Czas na usmażenie naleśników: ze wszystkich składników ucieramy gładkie ciasto. Smażymy niewielkie naleśniki, mocno je rumieniąc. Każdy rolujemy niczym dywan. Układamy po dwa na głębokim talerzu, polewamy gorącym bulionem, obsypujemy z wierzchu parmezanem, natką i świeżo ukręconym pieprzem.

    tarty-ser-parmezan-fot.iStock-min (1)

Porady

Pietruszkowe crespelle w bulionie zawiera w przepisie:

  • na bulion: 1 kg kości wołowej ze szpikiem, porąbanej na mniejsze kawałki 
  • świeżo tarty parmezan
  • wędzone śliwki polskie
  • świeżo startą gałkę muszkatołową
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Bulion (brodo) możemy zrobić z wołowiny; wówczas warto w nim zatopić już na talerzu, obok naleśników – miękkie kawałki mięsa i grubo startą marchewkę z wywaru. Smak bulionu wzmocni odrobina karmelu i łyżka palonego masła. 

W cieście naleśnikowym – oprócz pietruszki – warto „utopić„ kawałeczki boczku. Przepuszczamy go przez drobne oczka w maszynce, następnie rumienimy na suchej patelni, odcedzamy na sitku z tłuszczu i wkręcamy delikatne skwareczki w ciasto na naleśniki. Na koniec dorzucamy posiekaną natkę lub świeży estragon. W tak usmażone naleśniki proponuję włożyć farsz jak do ruskich pierogów. Smakują rewelacyjnie!

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne