piersi_z_kurczaka_z_sosem_grzybowym_i_ziemniaczanym_pure

Piersi z kurczaka z sosem grzybowym i ziemniaczanym pure

Ocena:

4.52 (174)

  • 50 min.
  • dla 3 osób
Jest to proste,aczkolwiek bardzo pyszne danie.

Składniki:

  • -podwójna pierś z kurczaka ze skórą
  • -garść dowolnych suszonych grzybów
  • -marchewka,2 cebule,korzeń pietruszki
  • -ziemniaki
  • -łyżka oleju
  • -3 łyżki masła
  • -2 łyżki maki kukurydzianej

Piersi z kurczaka z sosem grzybowym i ziemniaczanym pure - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi zalewamy zimna wodą, dodajemy warzywa i grzyby. Gotujemy ok 15 min.
  • Całość odcedzamy pozostawiając wywar,będzie on bazą do sosu.
  • Mięso oprószamy solą i pieprzem, smażymy Skórką do dołu aż się zrumieni.Pod koniec smażenia dodajemy masło i stopionym polewamy kilka razy.
  • W tym samym czasie zagotowujemy wywar dodajemy Śmietanę i zrumienioną na tym samym tłuszczu co piersi cebule.
  • Mąkę mieszamy z wodą i zagęszczamy sos.
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę lub przez maszynkę do mięsa, wykładamy na patelnie dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy tak żeby nie było grudek.
  • Piersi kroimy na centymetrowe kawałki polewamy sosem (sos można podać osobno w sosjerce) i podajemy z aksamitnym pure ziemniaczanym i susówka lub warzywami mogą to być np.ugotowane brokuły lub podsmażone na maśle świerze liście szpinaku.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne