Piersi z kurczaka z sosem grzybowym i ziemniaczanym pure
Ocena:
4.52
(174)
50 min.
dla 3 osób
Jest to proste,aczkolwiek bardzo pyszne danie.
Składniki:
-podwójna pierś z kurczaka ze skórą
-garść dowolnych suszonych grzybów
-marchewka,2 cebule,korzeń pietruszki
-ziemniaki
-łyżka oleju
-3 łyżki masła
-2 łyżki maki kukurydzianej
Piersi z kurczaka z sosem grzybowym i ziemniaczanym pure - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piersi zalewamy zimna wodą, dodajemy warzywa i grzyby. Gotujemy ok 15 min.
Całość odcedzamy pozostawiając wywar,będzie on bazą do sosu.
Mięso oprószamy solą i pieprzem, smażymy Skórką do dołu aż się zrumieni.Pod koniec smażenia dodajemy masło i stopionym polewamy kilka razy.
W tym samym czasie zagotowujemy wywar dodajemy Śmietanę i zrumienioną na tym samym tłuszczu co piersi cebule.
Mąkę mieszamy z wodą i zagęszczamy sos.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę lub przez maszynkę do mięsa, wykładamy na patelnie dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy tak żeby nie było grudek.
Piersi kroimy na centymetrowe kawałki polewamy sosem (sos można podać osobno w sosjerce) i podajemy z aksamitnym pure ziemniaczanym i susówka lub warzywami mogą to być np.ugotowane brokuły lub podsmażone na maśle świerze liście szpinaku.