Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

pycha!!

Dodany przez: renius85

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
300 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • kostka rosołowa
  • strąk czerwonej papryki
  • 30 dag pieczarek
  • cebula (można zastapić porem)
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • łyżka oleju

Przygotowanie

  1. 1. Pierś umyć, osuszyć, pokroić w 2 cm kostkę,posypać przyprawą do kurczaka, podsmazyć na rozgrzanym oleju.
  2. 2. Wlać szklankę wody, dodać kostkę rosołową, wymieszać . Wrzucić oczyszczone , pokrojone w plasterki pieczarki oraz umytą i pokrojoną w niewielką kostkę paprykę.
  3. 3. Często mieszać, smażyć do miękkości warzyw oraz mięsa. Gdy potrawa będzie gotowa, doprawić solą , pieprzem oraz śmietaną.
  4. Jeżeli sos jest za rzadki, ja bardzo często zaprawiam go mąką ziemniaczaną (0,5 łyżeczki) wymieszaną z niewielka ilością zimnej wody (ok. 30 ml) i mieszam z gotującym się sosem, wtedy mam pewność , że sos będzie gęsty i nada się do ryżu oraz innych dodatków.
mięso obiad pieczarki Papryka pierś z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze