Pierś z kurczaka w galarecie

Bardzo smaczna pierś w galarecie,polecam.

Dodany przez: Anullka

Pierś z kurczaka w galarecie

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • włoszczyzna bez kapusty
  • żelatyna 1 opakowanie na 2 litry wody
  • groszek konserwowy
  • papryka czerwona
  • natka z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny
  • cytryna do dekoracji

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka ugotować na małym ogniu w 2 litrach wody, razem z włoszczyzną i 1 łyżka przyprawy kucharek. Gotujemy jak rosół na bardzo małym ogniu inaczej będzie mętny wywar.
  2. Gdy piersi są miękkie wyjąć na talerz, rosół przecedzić. Żelatynę namoczyć w 1 szklance zimnej wody, gdy spęcznieje dodać do rosołu, moment zagotować, przecedzić dwukrotnie przez gazę, doprawić cukrem i sokiem z cytryny i pieprzem.
  3. Na dno prostokątnej blaszki do ciasta, ułożyć pokrojoną marchewkę z rosołu, groszek konserwowy, cieniutko pokrojoną paprykę, pierś pokroić w plastry, zalać tężejącą galaretką. Odstawić w chłodne miejsce żeby dobrze zastygła.
  4. Pokroić w kwadraty,udekorować plastrami cytryny.
  5. Smacznego.:)
mięso pierś z kurczaka galareta.warzywa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze