Zapiekane kurze piersi z warzywami

Ocena:

4.42 (179)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
Przepis na kurze piersi z warzywami julienne zapiekane w folii

Składniki:

  • 4 połówki piersi kurczaka bez skóry i kości (12–15 dag każda)
  • 4 łyżeczki oliwy
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • cebula pokrojona w cienkie plasterki
  • czerwona papryka, pokrojona w julienne (cienkie słupki)
  • 4 małe marchewki, pokrojone w julienne
  • 4 duże liście bazylii
  • 1/3 szklanki pikantnego włoskiego dressingu lub winegretu

Zapiekane kurze piersi z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C. Przygotujmy 4 aluminiowe arkusze folii, na tyle duże, aby można było je owinąć wokół jednej porcji mięsa z warzywami. Każdą pierś kurczaka układamy na folii, skrapiamy łyżeczką oliwy. Kurczaka oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozkładamy posiekany czosnek, piórka cebuli, paprykę i marchewkę. Na wierzchu układamy po listku bazylii, skrapiamy 1–2 łyżkami włoskiego dressingu lub winegretu. Boki folii składamy nad kurczakiem, aby obejmowały szczelnie zawartość pakietów. Układamy na blasze i pieczemy 25 do 30 min.

Porady

Nadziewana pierś z kurczaka - pomysł na obiad

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne