Pierś z Kaczki z Ostrą Wyściółką

Wspaniałe połączenie mięsa z kaczki o słodkawym smaku + ostra wyściółka papryki z cebulką.

Dodany przez: evita0007

Pierś z Kaczki z Ostrą Wyściółką

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • Pierś z kczki 240g
  • 2 kostki czosnku
  • 2 łyżki sos sojowy ciemny
  • 2 łyzki miód
  • 2 łyzki ocet winny (czerwony)
  • 1 łyżka imbir ( w proszku)
  • 4 papryczki peperoni
  • 1 średnia cebula
  • olej do smazenia
  • sól,pieprz (wg.uznania)

Przygotowanie

  1. Pierś z kaczki oczyszczamy z ewentualnych piórek.Myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy skórkę w paski. W misce z sosu sojowego,imbiru,miodu,czosnku,octu winnego robimy marynate-mieszamy. Wkładamy do niej pierś z kaczki ,dokładnie rozprowadzamy po całości i marynujemy ją najlepiej przez całą noc w lodówce. Następnie myjemy papryczki,obieramy cebulę. Papryki kroimy w plastry razem z nasionkami ( ALE UWAGA !!! BĘDZIĘ BARDZO OSTRE !!!.WIĘC MOZNA USUNĄĆ NASIONKA ABY BYŁO MNIEJ OSTRE,LUB DODAĆ MNIEJ PAPRYCZEK ) a cebulkę w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej i podduszamy warzywa. Piekrnik nagrzewamy do 220*C i pieczemy naszą kaczkę na środkowej półce,od czasu do czasu przekręcając około 30 minut. Na talerz wykładamy podsmażoną paprykę z cebulą, na wierzch układamy pierś z kaczki i gotowe . Podajemy np. z ryżem i dowolną sałatą.
  2. SMACZNEGO . . . . . .
mięso piers z kaczki papryczka peperoni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze