Pierś indyka z suszonymi owocami

Ocena:

4.51 (179)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2-3 godziny
Pieczenie: 1 godzina

Składniki:

  • pierś indyka (1 kg)
  • po 10 dag suszonych moreli i suszonych śliwek bez pestek
  • 5 dag rodzynek
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki przyprawy do drobiu
  • opakowanie mrożonki brukselka
  • bułka tarta
  • sól, pieprz

Pierś indyka z suszonymi owocami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Owoce opłukać, osączyć, zalać winem, dolać tyle wody, żeby płyn je przykrył, i odstawić na 2-3 godz.
  • Mięso naciąć w poprzek tak, aby powstała kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć przyprawą.
  • Owoce osączyć (zalewę zachować) i włożyć w nacięcie. Kieszeń zaszyć nicią kuchenną.
  • Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować łyżką masła, piec 1 godz. w temp. 180°C, podlewając płynem pozostałym po moczeniu owoców, a później sosem wytworzonym w czasie pieczenia.
  • Mrożonkę brukselka (bez rozmrażania) ugotować, osączyć. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem, podawać z brukselką polaną bułeczką z masłem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne