Pierożki z mięsem i czerwoną soczewicą

Pierogi z soczewicą i mięsem, pyszne danie na obiad.

Dodany przez: luna19

Pierożki z mięsem i czerwoną soczewicą

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ciasto
  • 450 gr mąki
  • 300 ml wrzątku
  • 1 łyżka oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 400 gr mięsa z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do drobiu

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka ugotowanego w rosole oddzielić od kości. Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody, wystudzić.
  2. Mięso i soczewicę zmielić dodać przyprawy i jajko wymieszać.
  3. Ciasto zagnieść, wałkować cienko i lepić pierogi, gotować w osolonym wrzątku, podawać z tłuszczem i przyrumienioną cebulką.
kurczak mięso obiad pierogi soczewica mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze