pierozki_http_gazdzinkawarzy_blogspot_com

Pierożki

Ocena:

4.49 (150)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Pierożki

Składniki:

  • 600g mąki
  • gorąca woda
  • sól, pieprz
  • 4 cebule
  • kawałek wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 30g białego sera

Pierożki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się )
  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku.Sklejone wrzucić do wrzątku i od wypłynięcia gotować jeszcze 2 - 3min i są gotowe.
  • Boczek podsmażyć z posiekaną cebulą, polać pierogi i ...................
  • Smacznego

Porady

Zobacz też: kruche pierożki z kapustą i grzybami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne