PIEROŻKI DROŻDŻOWE

Smaczne pierogi drożdżowe doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczu.

Dodany przez: basia007

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • - 2 szklanki mąki
  • - jajo
  • - 3 dag drożdży
  • - ¾ szklanki mleka
  • - łyżeczka cukru
  • Farsz:
  • - 50 dag ugotowanego mięsa wołowego lub grzybów
  • - duża cebula
  • - pół szklanki rosołu
  • - olej do smażenia
  • - sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru. Ciasto zagnieść z przesianej mąki, jaja i rozczynu i odstawić go w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać zmielone mięso ( lub grzyby), przyprawy i razem smażyć około 5 minut. Pod koniec wlać do mięsa rosół, by farsz był podzielny i wilgotny. Jeżeli wybieramy grzyby jako farsz to włożyć do nich dwa łyżeczki bułki tartej. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wyciąć z niego krążki, na każdy nałożyć farsz i zlepić. W rondlu rozgrzać szklankę oleju i usmażyć pierożki z obu stron na złoty kolor.
obiad przekąska kolacja pierogi ciasto drożdżowe dodatki do barszczu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze