Pierogi drożdżowe smażone

Ocena:

4.41 (214)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Pierogi drożdżowe smażone to pyszny pomysł na przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję. Są rumiane, pachnące i absolutnie rozkoszne. Tym razem przedstawiamy smażone pierogi z serem, ale ten przepis można przygotować z rozmaitymi farszami na słodko i słono. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe i eksperymentujcie z różnymi połączeniami smakowymi!

Składniki:

  • mąka pszenna  650 g

  • jajka  1 szt.

  • drożdże  50 g

  • cukier  10 g

  • woda  250 ml

  • twaróg  500 g

  • cukier waniliowy  30 g

  • olej rzepakowy  1 l

Pierogi drożdżowe smażone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: Drożdże rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru. 550 g mąki przesiewamy do miski, wlewamy do niej szklankę ciepłej wody, łyżkę oleju i wbijamy jajko.  Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy drożdżowy zaczyn. Zagniatamy ciasto i w razie potrzeby dosypujemy jeszcze trochę mąki, aby nie było zbyt "luźne". Kiedy ciasto będzie już odklejało się od blatu, wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.

    Ciasto drożdżowe - wyrastanie
  • Krok 2:

    Nadzienie: Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. 

    Sernik na cieście kruchym
  • Krok 3:

    Formowanie pierogów: Wyrośnięte ciasto wałkujemy  na podsypanym maką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Następnie wycinamy z niego kółka, przy pomocy szklanki. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczkę farszu, składamy kółko na pół i dokładnie sklejamy brzegi. Możemy zrobić na brzegach falbankę albo docisnąć je przy pomocy widelca. Gotowe pierogi  lekko odsypujemy mąką, aby się nie sklejały i odkładamy do wyrośnięcia na 20 minut. 

    pierogi-drozdzowe
  • Krok 4:

    Smażenie: W dużym garnku rozgrzewamy olej  i wrzucamy pierogi małymi partiami. Smażymy z obu stron po około 2 minuty, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową z garnka i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je s nadmiaru tłuszczu. 

    smazenie pierogow

Porady

  • Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i drożdże warto wyciągnąć z lodówki godzinę przed gotowaniem.
  • Nie wolno wrzucać zbyt dużo pierogów na raz do smażenia. Najlepiej smażyć je małymi partiami, aby mogły swobodnie pływać w oleju.
  • Pierogi drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu warto przed podaniem odsączyć na ręczniku papierowym.
  • Jeśli olej rozgrzeje się za mocno, wrzuć do garnka odkrojony kawałek surowego ziemniaka. Pomoże on szybciej wyrównać temperaturę tłuszcz.
  • Aby pierogi chłonęły mniej tłuszczu, ciasto drożdżowe na pierogi smażone można wzbogacić odrobiną alkoholu lub octu,
  • Fankom i fanom wariacji na temat ciasta na pierogi polecamy także słodkie pierogi na maślance oraz smażone pierogi z czerwoną kapustą
  • Na przekąskę warto również zrobić słodkie pierogi z budyniem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto drożdżowe na pierogi

Wielu z nas zastanawia się jak zrobić ciasto na pierogi smażone, tymczasem jest to właściwie takie samo ciasto jak na pączki. Te receptura jest tania i prosta, wystarczy tylko mąka, drożdże, cukier, mleko i jajko. Aby przepis na ciasto na pierogi drożdżowe wyszedł idealnie, nie wolno go wyrabiać zbyt długo, ani zbyt krótko. Musimy wyczuć moment, gdy ciasto nie lepi się już do blatu i rąk, ale wciąż jest puszyste i dosyć "luźne". Takie ciasto drożdżowe można zarówno usmażyć, jak i upiec w piekarniku.

Jak lepić pierogi drożdżowe?

Smażone pierogi drożdżowe zwykle lepimy dokładnie tak samo, jak te do gotowania, ale są także inne sposoby. Wyrośnięte ciasto można uformować w przeróżne kształty, na przykład w trójkąty, koperty lub sakiewki. Wszystkie te metody łączy jednak pewna zasada. Ciasto drożdżowe musi wyrastać wcześniej przez co najmniej godzinę, a po ulepieniu pierożków, ponownie odstawiamy je do wyrośnięcia, a dopiero potem smażymy. 

Jak smażyć pierogi?

Smażenie pierogów przypomina produkcję pączków. Do smażenia na głębokim tłuszczu przede wszystkim potrzebujemy dużego, najlepiej wysokiego garnka. Na czym smażyć pierogi z ciasta drożdżowego? Najlepszy będzie olej rzepakowy, tłuszcz palmowy lub smalec. Cokolwiek wybierzemy, musimy bardzo mocno rozgrzać tłuszcz w garnku, gdyż w zbyt niskiej temperaturze ciasto na pierogi będzie go chłonęło. Temperatura nie może być jednak zbyt wysoka, bo ciasto błyskawicznie spali się od zewnątrz, a w środku pozostanie surowe. Idealna temperatura do smażenia pierogów to nie więcej niż 180 stopni Celsjusza. Pierożki wrzucamy na olej tak, aby mogły swobodnie w nim pływać i kiedy staną się złote, obracamy je na drugą stronę. 

Pomysł na pierogi smażone

Drożdżowe pierogi są pyszne zarówno na słodko, jak i na słono, a pomysłów na nadzienia jest całe mnóstwo. Farsz na pierogi w cieście drożdżowym może być przygotowany ze szpinaku, łososia, grzybów, kapusty, mięsa czy serów. Z kolei w wersji deserowej, można je nadziać bakaliami, twarogiem, makiem czy różnymi owocami. Najbardziej polecamy nadziewanie jagodami, jabłkami i wiśniami. 

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Rabat do 40% na sprzęt, odzież... więcej»
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
+
Do -40% na najlepsze marki sportowe!
Online
Stacjonarnie

Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SPORT
Zobacz
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Rabat 30% przy zakupie min. 2... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-30% przy zakupie min. 2 sztuk
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% przy zakupie min. 2 sztuk (z wyłączeniem kolekcji Pure Vibrance). Oferta dostępna w salonach stacjonarnych i na eolsen.pl. Szczegóły u Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
7% rabatu na 700 największych... więcej»
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
+
-7% na 700 marek kosmetyków i perfum
Online

7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:7EZEBRA
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne