Pierogi z ziemniakami

Ocena:

4.49 (192)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pierogi z ziemniakami to pyszny i łatwy obiad z małej ilości składników. Do farszu potrzebne są tylko gotowane ziemniaki i przesmażona cebulka. To proste połączenie nie potrzebuje nic więcej, aby dobrze smakować. Co więcej, jeśli ziemniaki ugotujemy dzień wcześniej, zrobienie obiadu zajmie nam o wiele mniej czasu. Do pierogów z ziemniakami świetnie pasuje okrasa z cebulki, sos grzybowy lub surówka ze świeżych warzyw.

Składniki:

  • ziemniaki  1 kg

  • cebula  1 szt.

  • olej  15 ml

  • sól  12 g

  • pieprz  2 g

  • mąka pszenna  500 g

  • woda  200 ml

Pierogi z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu potrzebnego na ostudzenie ziemniaków).

  • Krok 2:

    Cebula: obieramy ją z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę. 

  • Krok 3:

    Farsz: smażoną cebulkę dodajemy do ziemniaków. Całość rozgniatamy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 4:

    Ciasto na pierogi: wodę wstawiamy do zagotowania. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Ciasto mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a następnie zagniatamy w kulę. Pod koniec dodajemy łyżkę oleju.

  • Krok 5:

    Wykrawanie pierogów: ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 2 mm. Wycinamy w nim koła, używając okrągłej foremki do ciastek lub szklanki.

  • Krok 6:

    Lepienie pierogów: na środek kółek nakładamy farsz. Składamy pierogi na pół dokładnie łącząc brzegi. Opuszkami kciuka i palca wskazującego robimy falbankę.

  • Krok 7:

    Gotowanie: w dużym garnku wstawiamy wodę i solimy ją. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy pierogi – tyle, ile mieści się na płasko u podstawy garnka. Gotujemy je przez 5 min – od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

  • Krok 8:

    Podawanie: pierogi z ziemniakami są gotowe. Możecie je podać z okrasą ze smażonej cebulki, ulubioną surówką lub sosem.

Porady

  • Pierogi z gotowanymi ziemniakami są wegańskie. W wersji mięsnej możecie dodać boczek do farszu. Trzeba go pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cebulą i następnie zmieszać z ziemniakami. Smażony boczek świetnie pasuje również do okrasy.
  • Brzegi pierogów trzeba mocno skleić, aby podczas gotowania nie wypłynął z nich farsz. Można zrobić falbankę lub prosty wzór przy użyciu widelca.
  • Aby pierogi nie posklejały się po ugotowaniu, należy je rozłożyć na płasko i w ten sposób pozostawić do ostygnięcia. Dla pewności można je skropić niewielką ilością oleju (ok. 15 ml).
  • Zarówno ciasto, jak i gotowe pierogi możecie zamrozić. Najlepiej zrobić to w dwóch etapach. Najpierw rozkładamy je na płasko na tacy, przykrywamy folią i w ten sposób wkładamy do zamrażarki na ok. 30 min. Po tym czasie możemy je przełożyć do zamykanych woreczków lub pudełek przeznaczonych do mrożenia.
  • Pierogi z farszem z ziemniaków doskonale smakują podsmażone na maśle. Nie należy jednak smażyć ich od razu po ugotowaniu. Trzeba odczekać, aż wyschną i wystygną.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Bezglutenowe pierogi z ziemniakami

Osoby, które ograniczają gluten ze względu na dietę lub nietolerancję, mogą przygotować pierogi z inną mąką niż pszenna:

  • ryżową,
  • jaglaną,
  • gryczaną
  • lub kukurydzianą.

Do pierogów bezglutenowych dobrze jest dodać jajko, aby ciasto było elastyczne. Jeśli zależy wam na wersji wegańskiej, jajko możecie zastąpić łuską babki jajowatej lub siemieniem lnianym. Wystarczy dodać łyżkę suchych nasion do mąki. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.

Podlaskie pierogi z ziemniakami

Na południowym Podlasiu i wschodnich krańcach Mazowsza pierogi z ziemniakami znane są pod nazwą szlachcice. Przygotowywane są z tych samych składników, ale w inny sposób. Farsz robiony jest z tartych ziemniaków, do których dodaje się drobno posiekaną cebulę, kiełbasę lub boczek, sól, pieprz i natkę pietruszki (lub inne zioła, np. koperek czy majeranek). Składniki na farsz można podsmażyć lub nakładać surowe – wtedy pierogi trzeba gotować chwilę dłużej (ok. 7-10 min od wypłynięcia).

Tradycyjne szlachcice są dwa razy większe od klasycznych pierogów. Dawniej robiono je w dużych ilościach na zapas, a następnie przechowywano w chłodni, by w każdej chwili móc po nie sięgnąć i podgrzać na patelni. Podawano je z dużą ilością roztopionego masła.

Z czym podawać pierogi z ziemniakami?

Na pierogi wystarczy nałożyć łyżkę masła, które pod wpływem ciepła samo powoli się roztopi. Można przygotować także:

  • bułkę tartą podsmażoną na maśle,
  • smażoną cebulkę,
  • okrasę z cebuli i boczku.

Do pierogów świetnie pasuje maślanka, kefir lub zsiadłe mleko. Można podać również surówkę z kiszonej kapusty, z pora i jabłka lub ogórki kiszone.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne