Pierogi z jagodami

Ocena:

4.54 (198)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pierogi z jagodami królują latem na wszystkich polskich stołach. Podbijają serca miękkim, delikatnym ciastem i słodkim, soczystym wnętrzem. Można wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone owoce. To sezonowe danie najlepiej smakuje podane z gęstą śmietaną i cukrem. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze ciasto na pierogi z jagodami. Przepis jest niezawodny.

Składniki:

  • mąka pszenna  500 g

  • woda  250 ml

  • jajka  1 szt.

  • masło  50 g

  • sól  3 g

  • jagody  300 g

  • cukier  35 g

  • śmietana 18%  70 g

  • cukier puder  10 g

Pierogi z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Mąkę przesiewamy do miski wraz ze szczyptą soli. Dodajemy jajko i stopniowo wlewamy tłuszcz, mieszając składniki łyżką. Wyrabiamy ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Formujemy je w kulkę, zawijamy w folię spożywczą lub przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut, żeby odpoczęło. 

  • Krok 2:

    Nadzienie: świeże jagody opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. Zasypujemy je cukrem i delikatnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Formowanie pierogów: wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je na cienki placek. Za pomocą szklanki lub okrągłego wykrawacza do ciastek wycinamy kółka. Na każde z nich nakładamy farsz łyżeczką i sklejamy brzegi ciasta, żeby uzyskać kształt półksiężyca. Uformowane pierożki odkładamy na podsypaną mąką tacę i przykrywamy je ściereczką. 

  • Krok 4:

    Gotowanie: pierogi z jagodami wrzucamy partiami na osolony wrzątek. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odliczamy 4 minuty i wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej. 

  • Krok 5:

    Podanie: gorące pierogi układamy na talerzu. Mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i dekorujemy nią gotowe danie. 

Porady

  • Ciasto na pierogi z jagodami można przygotować według różnych receptur. Proponujemy użycie masła, które świetnie sprawdza się w przepisach na dania na słodko, ale równie dobrze możemy wykorzystać olej. Jeśli nie chcemy, żeby nasza potrawa zawierała produkty pochodzenia zwierzęcego, możemy przygotować ciasto na pierogi bez jajka
  • Żeby pierogi nie sklejały się ze sobą po wyjęciu z wrzątku, możemy posmarować talerz, na który je wykładamy, masłem lub olejem. 
  • Poza sezonem możemy przyrządzić pierogi z jagodami mrożonymi. Nie trzeba czekać, aż owoce osiągną temperaturę pokojową. Nakładajmy je od razu na krążki z ciasta.  
  • Chociaż nic nie przebije dania z zebranymi samodzielnie w lesie jagodami, pierogi wyjdą bardzo smaczne również, jeśli użyjemy borówek amerykańskich. Te dwa rodzaje owoców różnią się od siebie nieco wyglądam, smakiem i wartościami odżywczymi, ale można je właściwie stosować zamiennie.  
  • Latem ciasto możemy wypełnić innymi sezonowymi owocami, na przykład wiśniami, czereśniami lub agrestem. Smak dzieciństwa z pewnością przypomną nam pierogi z truskawkami
  • Żeby urozmaicić podstawowy przepis, przygotujmy pierogi z serem i jagodami. W tej wersji słodkiego dania owoce łączymy z kremowym twarożkiem. Możemy też użyć serka mascarpone lub ricotty.    
  • Najlepszym dodatkiem do pierogów z owocami leśnymi jest kwaśna śmietana, która przełamuje słodycz farszu. Jeśli chcemy nieco odchudzić danie, możemy udekorować je jogurtem naturalnym. Większym łasuchom polecamy wykorzystanie słodkiej śmietanki 36%.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić idealne pierogi z jagodami? 

Tradycyjne pierogi z jagodami to sposób na wykorzystanie tego, co w sezonie letnim najlepsze, czyli świeżych, soczystych, słodkich owoców. Ich wykonanie nie jest trudne, ale dla niedoświadczonych kucharzy przygotowanie elastycznej masy i nadziewanie krążków może stanowić pewne wyzwanie. Rozwiewamy wątpliwości dotyczące tego, jak zrobić ciasto na pierogi z jagodami: 

  • Jak długo wyrabiać ciasto? 

Elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z jagodami otrzymamy, jeśli będziemy wyrabiać je przez około 10 minut. Możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalną końcówką.  

  • Czy ciasto musi odpoczywać?  

Kiedy zagnieciemy już ze sobą wszystkie składniki i utworzymy z nich zwartą kulę, powinniśmy odłożyć ją pod przykryciem na co najmniej 30 minut, zanim zaczniemy lepić pierogi z jagodami. Jeśli tego nie zrobimy, ciasto będzie się kurczyć podczas rozciągania, co utrudni nam skuteczne rozwałkowanie go na równy, cienki placek.  

  • Co zrobić, żeby pierogi się nie rozklejały? 

Ważne jest, żeby podczas nakładania farszu nie pobrudzić brzegów ciasta. Zwilżenie ich sokiem z owoców znacznie utrudni ich sklejanie. Dobrym sposobem na formowanie pierogów jest zaplatanie krawędzi w efektowną falbankę lub warkocz. Nie tylko będą się wtedy ładnie prezentować, ale także zyskamy pewność, że nie rozkleją się podczas gotowania. Można też skorzystać z gadżetu kuchennego, jakim jest foremka do pierogów.  

Pierogi z jagodami – mrożone czy świeże? 

Przepisy na pierogi z jagodami wymagają sporego nakładu czasu i pracy. Dlatego wiele z nas decyduje się, żeby przygotować większe porcje i trzymać je w zamrażarce. W ujemnej temperaturze, która przedłuża przydatność żywności do spożycia, można przechowywać zarówno pierogi surowe, jak i podgotowane. Jeśli decydujemy się na tę pierwszą opcję, zamroźmy je od razu po ulepieniu, żeby nie miały okazji obeschnąć. Układamy je na tacy i chłodzimy przez kilka godzin, a gdy mamy pewność, że się nie posklejają, przekładamy je do foliowych woreczków. Można też mrozić wstępnie ugotowane pierogi z jagodami. Trzeba je wrzucić do wrzątku jedynie na 1–2 minuty. Wyjmujemy je z wody, studzimy i dopiero wtedy zamrażamy. Możemy posmarować je olejem za pomocą pędzelka cukierniczego, żeby mieć pewność, że się nie skleją. Warto je układać na aluminiowej tacce do grilla. Dzięki temu, że nie leżą całą powierzchnią na blaszce, zamrożą się równomiernie i nie przykleją się do podłoża.  

Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, przeczytajcie nasz artykuł: Domowa pierogarnia – jak lepić, gotować i mrozić pierogi? 

Pomysły na słodkie pierogi 

W gorącej lipcowe dni nie ma nic lepszego na obiad niż tradycyjne pierogi z jagodami, ale w inne miesiące możemy przyrządzić inne słodkie kieszonki z przaśnego ciasta. Polecamy na przykład: 

  • pierogi z jabłkami – z aromatycznym, cynamonowym farszem, podane z jogurtem naturalnym i cukrem. To świetna propozycja na początek jesieni. 
  • pierogi z serem na słodko – klasyk polskich obiadów, uwielbiany zwłaszcza przez dzieci. Można je podawać ze słodką śmietanką, jogurtem naturalnym lub sosem waniliowym. Idealnie pasują do nich świeże owoce.  
  • pierogi ze śliwkami – dobra alternatywa dla popularnych knedli. Nie przegapcie sezonu na śliwki węgierki, który zaczyna się już w lipcu. 
  • pierogi z bakaliami – nie dość, że mają w sobie moc słodkich, suszonych owoców i orzechów, to jeszcze odrobinę brandy, która rozgrzeje nas w zimne popołudnie. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne