Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Polecam Czubryce jest doskonała.

Dodany przez: laleczka20

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
40 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Farsz:
  • 125 gram kaszy gryczanej
  • 500 gram pieczarek
  • 1 kostka wołowa
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • olej
  • Ciasto:
  • 5 szklanek mąki
  • 2 jajka
  • Około 1szklanki wody czasem trzeba mieć więcej
  • Olej 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Ugotowałam kaszę gryczaną jakieś z 25 minut gotowałam może 30 podwoiła swoja objętość. Po ugotowaniu wyłożyłam ją do miski . Pieczarki umyłam i starłam na grubych oczkach na tarce .
  2. Usmażyłam na patelni dodając odrobinę jarzynki do smaku. Pieczarki poddusiły się i usmażyły i tu niespodzianka dodałam łyżeczkę Czubrycy zielonej co za zapach jaki się unosił można tylko sobie wyobrazić , dodałam do pieczarek ugotowaną kaszę gryczaną ,wymieszałam i chwile smażyłam dodałam jedna kostkę wołową pokruszoną i rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i to wlałam na farsz ,oczywiście prawie od razu została wchłonięta prze kasze z pieczarkami . Wyjęłam farsz na talerz głęboki do ostudzenia .
  3. Wzięłam się za robienie ciasta do pierogów.
  4. Do miski wsypałam mąkę ,wbiłam 2 jajka dodałam szczyptę soli i 2 łyżki oleju wymieszałam i zagniotłam ciasto . Rozwałkowałam i wycinałam kłka . Lepilam pierożki gotowałam 5 minut i wyjmowałam sporo wyszło mi pierogów tak na 4 porcję po 10 sztuk
  5. Ugotowałam pierogi i zaraz musiałam je spróbować by się przekonać jak smakują.
grzyby obiad kolacja pierogi pieczarki kasza
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy