Pierogi z grzybami i cebulą

Za dzieciństwa uwielbiałam lepić z babcią pierogi- te są moim pierwszym samodzielnym dziełem ;)

Pierogi

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka wrzątku
  • Farsz:
  • 500 g grzybów ( u mnie rozmrożone z jesiennym zbiorów
  • głównie podgrzybki)
  • 3 duże cebule
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby rozmrozić
  • opłukać
  • cebulę pokroić w kostkę- smażyć z dodatkiem pieprzu.
  • Mąkę przesiać
  • dodać olej
  • sól oraz wrzątek.
  • Wyrobić dobrze ciasto. ( gdyby się kleiło
  • dodać jeszcze troszkę mąki)
  • Stolnicę posypać odrobiną mąki
  • rozwałkować cienko ciasto
  • wycinać kółeczka np. szklanką
  • na każde nałożyć czubatą łyżkę farszu
  • zlepić dokładnie pierogi ( robiąc palcami fałdki)
  • Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.
  • Na rugi dzień podawać
  • chrupiące
  • odsmażone na masełku :)
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy