Pierogi ruskie

Pyszne pierogi palce lizać :)

Dodany przez: Sensuel

Pierogi ruskie

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
50 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki wody letniej wody
  • Składniki na farsz:
  • 50 dag ziemniaków ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Z składników na ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, dodać szczyptę soli i przystąpić do wyrabiania ciasta wlewając po trosze wody, następnie wyrobić rękoma, aż ciasto będzie aksamitne.
  2. Z składników na farsz: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przemleć przez maszynkę wraz z serem białym, dodać zrumienioną na maśle cebulkę i wymieszać, na końcu doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką lub kubkiem kółka, nakładać farsz i zlepić pierożek. Gotować w osolonej wrzącej wodzie, aż do momentu wypłynięcia. Pierożki wyśmienicie smakują podane z usmażoną cebulką lub z skwarkami z słoniny.
  3. Smacznego!
obiad pierogi ruskie farsz na pierogi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze