Pierogi ruskie

Klasyczne pierogi ruskie.

Dodany przez: Joanna

Pierogi ruskie

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
545 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • FARSZ:
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag twarogu
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • CIASTO :
  • 2 i 1/3 szklanki (40 dag) mąki
  • duże jajko

Przygotowanie

  1. Farsz: cebulę obrać, opłukać, posiekać, zrumienić na maśle. Wymieszać z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami oraz twarogiem. Przyprawić.
  2. Ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesiać na stolnicę. Uformować kopczyk, w zagłębienie wbić jajko.
  3. Stopniowo wlać niepełną szklankę letniej wody, cały czas mieszając składniki nożem. Zagnieść ciasto. Odstawić na 30 minut.
  4. Ciasto rozwałkować cienko na grubość około 3 mm. Za pomocą dużej szklanki wyciąć krążki o średnicy 4–5 cm.
  5. Na środku krążków ułożyć porcję farszu uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta. Krążki ciasta składać nad farszem mocno zaciskając brzegi.
  6. Pierogi wkładać porcjami do osolonego wrzątku. Zamieszać, gotować pod przykryciem, aż wypłyną. Wówczas dogotować jeszcze przez 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.
  7. smacznego:)
obiad pierogi ziemniaki pierogi ruskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy