Pierogi pieczone z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
-
Przepis na pierogi - pierogi pieczone z czerwoną kapustą
-
CIASTO: z podanych składników wyrabiamy ciasto, dodając na końcu 3 żółtka. Zagniatamy. Formujemy kulę
-
i schładzamy w lodówce.
-
NADZIENIE: kapustę drobno szatkujemy. Jabłka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy lub kroimy w piórka. Kapustę, jabłka i cebulę wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy goździki, ocet, sól i pieprz. Podsmażamy, aż kapusta zmięknie.
-
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko i kroimy w niewielkie kwadraty. Nakładamy na ciasto farsz i zaklejamy (nie muszą być bardzo mocno zaklejone, bo będą pieczone, nie gotowane). Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Smarujemy pozostałym, rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok. 15 min w temp. 250°C, do zrumienienia, ale z umiarem.
-
Pierogi z kruchego ciasta nadziewa się najczęściej farszami mięsnymi, serowymi lub z kapusty właśnie. Oprócz czerwonej możemy przygotować nadzienie z kiszonej kapusty ugotowanej z dodatkiem cebuli i grzybów.
-
Pierogi podaje się je samodzielnie lub jako dodatki do zup. Mogą być pieczone lub smażone w głębokim tłuszczu. Podawane na ciepło lub na zimno.
-
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
-
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!