Pierogi mojej babci najlepsze

Najlepsze pierogi mojej babci,polecam

Pierogi

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.39 z 184 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko +1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • gorąca woda
  • Farsz
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • ½ kg surowego boczku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej kujawski
  • sól
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • 1 łyżka przyprawa kucharek lub ziarenka smaku
  • włoszczyzna bez kapusty

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso umyć,zalać wodą,wody ma być tyle żeby mięso było przykryte.
  • Dodać włoszczyznę,przyprawę i sól,gotować do miękkości.
  • Wyjąć mięso,do wody po mięsie włożyć kapustę,gotować około 40 min.
  • Wylać na sitko żeby obciekła,wycisnąć w ręku,przesiekać na desce dużym nożem,mięso skręcić przez maszynkę,dodać przesmażoną w kosteczkę cebulę,sól i pieprz,jajko wyrobić farsz.
  • Z podanych składników,zagnieść ciasto,rozwałkować, formować pierożki dowolnej wielkości.
  • Gotować w dużej ilości lekko osolonej wody,z dodatkiem 2 łyżek oleju,około 7 min od wypłynięcia.
  • Po ostygnieciu,odsmażyć pierożki na oleju na małym ogniu,pod przykrywką,polecam są wyśmienite.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy