Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.48 (202)
Pierogi z makiem i serem to wigilijna propozycja na słodko. Nie tylko doskonale smakują, ale także przepięknie prezentują się na świątecznym stole. Ciasto z ziarenkami maku to prosty pomysł, który zmieni zwykłe pierogi w prawdziwe dzieło sztuki. Zobaczcie, jak łatwo zrobić wigilijne pierogi z makiem i zaserwujcie je na święta!
mąka 625 g
jajka 2 szt.
woda 250 ml
sól 1 szczypta
mak 30 g
twaróg 400 g
cukier waniliowy 8 g
cukier puder 20 g
skórka pomarańczowa 35 g
orzechy włoskie 30 g
Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiewamy na stolnicę, na środku robimy dołek i wbijamy w niego 1 całe jajko. Następnie dolewamy ciepłą wodę, olej i dosypujemy sól oraz mak. Wszystko dokładnie mieszamy i zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 15-20 minut.
iStock
Przygotowanie farszu: Drugie jajko rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko odkładamy, a żółtko ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i twarogiem. Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i orzechy i wszystko delikatnie mieszamy.
Formowanie pierogów: Ciasto rozwałkowujemy cienko i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je na osolony wrzątek z dodatkiem odrobiny masła i gotujemy ok. 5 min od wypłynięcia. Wyławiamy łyżką cedzakową. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
iStock
Porady
- Pierogi z makiem na słodko to fantastyczna alternatywa dla ciast i z powodzeniem mogą zastąpić świąteczne makowce.
- Wigilijne pierogi makowe można podać też na drugi dzień świąt, zarówno jako obiad na słodko, jak i na deser.
- Do ciasta na pierogi z makiem można dodać też odrobinę cukru wanilinowego lub aromatu o ulubionym zapachu.
- Pierogi z makiem można też przyrządzić na zwykłym cieście, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Warto więc zrobić od razu podwójną porcję klasycznego ciasta pierogowego i wykorzystać je zarówno do słonych, jak i słodkich pierogów.
- Pierogi makowe świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Można je także odgrzać lub podsmażyć na maśle, a będą równie pyszne.
- Choć zwykle kojarzymy pierogi z makiem na słodko, ciasto makowe można wykorzystać też do wytrawnych pierogów. Urocze czarne ziarenka będą pasowały do pierogów ze szpinakiem, z burakami, a nawet z dynią.
Zobacz też: pierogi buraczane
Z jakiej mąki pierogi wyjdą najlepiej? Pierogi z makiem i serem można przygotować właściwie z każdej mąki, również bezglutenowej czy z orzechów. Ciasto na pierogi najlepiej jednak wychodzi ze zwykłą pszenną mąkę typu 500. Zastanawiacie się ile mąki do pierogów będzie trzeba na waszą rodzinę? Zazwyczaj z 1 kilograma mąki wychodzi 50 do 70 pierogów, w zależności od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto.
Masa makowa do pierogów może być przygotowana na kilka sposobów. Nasze babcie, tradycyjnie, przygotowywały pierogi z makiem mielonym, jednak obecnie często decydujemy się na łatwiejszą opcję, czyli gotowa mieszankę maku z bakaliami. Takie pierogi z makiem z puszki to znacznie szybsza wersja, która pozwoli zaoszczędzić sporo czasu przy świątecznych przygotowaniach.
Pierogi serowo-makowe można wzbogacić przeróżnymi dodatkami, które jeszcze bardziej podbiją ich smak i aromat. Najpopularniejszym połączeniem są oczywiście pierogi z makiem i bakaliami, ale do masy makowej świetnie sprawdzą się także świeże owoce. Warto wypróbować pierogi ze śliwkami, jabłkami i gruszkami ale najpyszniejszym połączeniem są pierogi z makiem i wiśniami. Innym pysznym pomysłem jest dodatek czekolady lub wiórek kokosowych. Pierogi makowe świetnie też smakują ze świeżo startą skórką z cytryny.
Gotowanie to nie jedyny sposób obróbki, gdyż pierogi makowe można przygotować na wiele sposobów. Wszystkim fanom ciast i ciasteczek, z pewnością posmakują pierogi z makiem pieczone w piekarniku, natomiast tym, którzy lubią faworki i pączki polecamy pierogi drożdżowe z makiem smażone na oleju. Każda z tych wersji smakuje inaczej, ale wszystkie są warte spróbowania!
Pierogi z makiem na słodko warto przed podaniem polać śmietaną, jogurtem naturalnym, miodem lub roztopionym masłem. Łasuchom polecamy polać takie makówki roztopioną w kąpieli wodnej tabliczką mlecznej lub białej czekolady. Przepyszną okrasą do słodkich pierogów jest także kogel mogel. Równie pysznie smakują pierogi z makiem i sosem waniliowym. Jeśli lubicie pierogi z zasmażką, oprócz tradycyjnej omasty z bułki tartej i masła, warto wypróbować też taką ze zmielonych orzechów!
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.