pierog_z_kasza_gryczana_i_grzybami

Pieróg z kaszą gryczaną i grzybami

Ocena:

4.47 (192)

  • 3 godz. 0 min.

postny pieróg drożdżowy z aromatycznymi grzybami, doskonały z dodatkiem barszczu czerwonego

Składniki:

  • CIASTO:
  • 40 dkg mąki pszennej
  • ok. 200 ml ciepłego mleka
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 czubata łyżka zimnego masła
  • 1 jajko
  • trochę mąki do posypania blatu
  • FARSZ:
  • 1,5 szkl. suchej kaszy gryczanej
  • 2 liście laurowe
  • 2 słoiki 0,33 l kurek duszonych w maśle (można użyć innych grzybów)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

Pieróg z kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W sezonie grzybowym robię zapasy - m.in. grzyby duszone w maśle. Zimą i na uroczyste okazje są gotowe do wykorzystania i smakują jak świeże.
  • Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku
  • dodajemy cukier i odstawiamy na kilka minut abu ruszyły. Mąkę przesiewamy z solą
  • dodajemy masło
  • olej i żółtko
  • rozcieramy dokładnie palcami aby nie było żadnych grudek. Następnie wlewamy rozczyn i zagniatamy miękkie ciasto
  • wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk i naczynia. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godz.. Kaszę zalewamy 3/4 szkl. wody
  • dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn. Grzyby przekładamy do rondla
  • podgrzewamy aby masło się rozpuściło - połowę masła odlewamy. Na łyżce masła z grzybów podsmażamy na patelni posiekaną cebulkę razem z posiekanym czosnkiem
  • kiedy się zeszklą przekładamy je do grzybów. Dodajemy podgotowaną kaszę
  • proszek grzybowy
  • podlewamy ok. 1/4 szkl. wody i dusimy aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Usuwamy liście laurowe i doprawiamy kaszę z grzybami solą
  • pieprzem
  • kminkiem
  • odstawiamy do przesudzenia. Zimny farsz mieszamy z surowymi jajkami i natką pietruszki. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placek śr. ok. 20 cm. Na dwa nakładamy po połowie farszu
  • brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem
  • przykrywamy pozostałymi kołami
  • dociskamy brzegi blisko nadzienia. Ew. nadmiar ciasta przy brzegach odcinamy ostrym nożykiem i dokładnie zawijamy dookoła a z resztek ciasta robimy ozdoby (kwiatki
  • listki
  • gwiazdki albo coś innego). Ozdoby przyklejamy białkiem. Cały pieróg smarujemy białkiem
  • nakłuwamy końcem noża w kilku miejscach. Układamy na natłuszczonej lekko blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
  • pieczemy ok. 20-30 min. aż ładnie zbrązowieje. Podajemy przestudzony
  • pokrojony na trójkąty
  • najlepiej z dodatkiem czerwonego barszczyku albo czystej zypu grzybowej. Ilość składników na dwa pierogi - ale do drugiego możemy zrobić inny farsz.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne