Pieczone pierożki - mini calzone z szynką i pieczarkami

Ocena:

4.47 (146)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Do zrobienia tych pierożków zainspirował nas przepis na pizzę capriciosa. Pizzowe pierożki z nadzieniem z szynki i pieczarek godnie ją zastąpią.

Składniki:

  • drożdże  5 g

  • woda  250 ml

  • mąka  500 g

  • sól  13 g

  • szynka gotowana  6 plasterków

  • pieczarki  10 szt.

  • śmietana 30%  120 ml

  • cebula  1 szt.

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • pieprz  3 g

Pieczone pierożki - mini calzone z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowujemy ciasto jak na pizzę: rozdrobnione drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do salaterki wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli potrzeba, dolewamy wody. Po zagnieceniu ciasta formujemy kulę i energicznie wyrabiamy na posypanej mąką stolicy przez 15 min.

  • Krok 2:

    Ponownie formujemy kształtną kulę, umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4–6 godz.

  • Krok 3:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 280°C. Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy w nim krążki o średnicy 15 cm. Na każdy nakładamy łyżkę śmietany, pieczarki i szynkę. Delikatnie i dokładnie sklejamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika na 5–10 min, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy na gorąco.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli masz ochotę na inne pierogi pieczone w stylu calzone, polecamy również przepis na wielkiego pieroga w wersji klasycznej oraz wielkiego pieroga z papryką i kukurydzą

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne