Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.47 (146)
Do zrobienia tych pierożków zainspirował nas przepis na pizzę capriciosa. Pizzowe pierożki z nadzieniem z szynki i pieczarek godnie ją zastąpią.
drożdże 5 g
woda 250 ml
mąka 500 g
sól 13 g
szynka gotowana 6 plasterków
pieczarki 10 szt.
śmietana 30% 120 ml
cebula 1 szt.
oliwa z oliwek 30 ml
pieprz 3 g
Przygotowujemy ciasto jak na pizzę: rozdrobnione drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Do salaterki wsypujemy mąkę i sól, dodajemy rozczyn drożdżowy. Dokładnie mieszamy. Jeżeli potrzeba, dolewamy wody. Po zagnieceniu ciasta formujemy kulę i energicznie wyrabiamy na posypanej mąką stolicy przez 15 min.
Ponownie formujemy kształtną kulę, umieszczamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 4–6 godz.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 280°C. Cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie, przyprawiamy solą i pieprzem. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy w nim krążki o średnicy 15 cm. Na każdy nakładamy łyżkę śmietany, pieczarki i szynkę. Delikatnie i dokładnie sklejamy brzegi. Wstawiamy do piekarnika na 5–10 min, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy na gorąco.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2019
Jeśli masz ochotę na inne pierogi pieczone w stylu calzone, polecamy również przepis na wielkiego pieroga w wersji klasycznej oraz wielkiego pieroga z papryką i kukurydzą.