PIERNIK Z DŻEMEM

Przepis na piernik z dżemem gotowy do spożycia zaraz po upieczeniu.

Dodany przez: Ulka

PIERNIK Z DŻEMEM

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 15 dag masła
  • 1/2 słoika dżemu
  • 1 łyżka sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 paczka przyprawy do piernika
  • bakalie
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem. Stopniowo dodawać mąkę cały czas ucierając. Sodę rozpuścić w letnim mleku i dodawać cienkim strumyczkiem. Następnie dodać dżem, przyprawę, bakalie. Na koniec pianę ubitą z białek. Wylać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec około 50 min. W średnio nagrzanym piekarniku.
Boże Narodzenie deser piernik Święta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze