Piernik miodowo-kawowy

Ocena:

4.51 (186)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 50 minut
Porcja: 435 kcal
Składniki na 8–10 porcji

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki miodu gryczanego
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mocnego naparu kawowego
  • sól
  • 5 dag masła
  • mak do posypania
  • torebka przyprawy do piernika
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • rodzynki namoczone w rumie
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • 5–6 łyżek soku wiśniowego

Piernik miodowo-kawowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Miód podgrzać z naparem kawowym i przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia, dodać masło, ostudzić do temperatury pokojowej. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy miodowej. Wsypać mąkę przesianą z sodą i szczyptą soli, wymieszać.
  • Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec około 50 minut w temp.180°C. Ostudzić, wyjąć z formy.
  • Lukier: sok wiśniowy podgrzać. Dodać cukier i utrzeć na gładką, dosyć gęstą masę. Piernik polać lukrem, posypać rodzynkami i makiem. Odstawić, by lukier stężał.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne