Piernik (dojrzewający)

Na ten piernik dojrzewający czeka się ok. 2-3 tyg., ale po upieczeniu piernik na długo pozostaje świeży i nie robi się suchy.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 3 szklanki mąki
  • 13 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyzki cukru na karmel
  • pół szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 25 dag miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa piernikowa

Przygotowanie

  1. 1. Cukier (4 łyżki) zarumienić na karmel, dodać miód, margarynę oraz pozostały cukier (szklanka) i mieszając rozpuścić. Ostudzić.
  2. 2. Po ostygnięciu dodawać stopniowo przesianą przez sito mąkę, jajka i przyprawy, wlać mleko z rozpuszczoną w nim sodą.
  3. 3. Ciasto wymieszać i przełozyć do kamiennego garnka, przykryc pergaminem, obwiązać i odstawić do lodówki (lub piwnicy) na ok.2-3 tygodnie.
  4. 4. Po tym okresie umieścić ciasto  w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50-60 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
  5. 5. Ciasto można udekorować polewą i orzechami.

Wskazówki

Piernik dojrzewający piecze się na kilka dni przed Bożym Narodzeniem - po ostudzeniu ciasto warto przełożyć nadzieniem, na przykład domowymi powidłami ze śliwek lub konfiturą pomarańczową. Można też polać go czekoladą, posypać orzechami lub płatkami migdałów. Piernik dojrzewający, zwany też staropolskim, świetnie się przechowuje - nawet wiele dni po upieczeniu jest smaczny i nie czerstwieje. Konserwuje go hojny dodatek miodu. 

Komentarz redakcji

Według staropolskiej tradycji piernik ten przygotowuje się nawet sześć tygodni przed świętami - ciasto dojrzewa w chłodzie i nabiera smaku.
Boże Narodzenie deser piernik karmel
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy