Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Pieczenie: 15 minut
Sztuka: 100 kcal
Składniki na 30 sztuk
Składniki:
50 dag mąki
2 łyżki miodu
15 dag cukru
2 jajka
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki drobno mielonych orzechów włoskich
łyżeczka przyprawy do pierników
rodzynki, orzechy, lukier, cukier puder, tłuszcz do blachy
Pierniczki orzechowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Miód podgrzać z cukrem. Wlać pół szklanki wody i zagotować. Zestawić z ognia, przestudzić. Jajka roztrzepać widelcem. Dodać przyprawę korzenną, sodę rozpuszczoną w łyżce wody, orzechy i jajka. Składniki wymieszać, stopniowo wsypując mąkę. Ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na 30 min.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą różnych foremek wykroić pierniczki. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec około 15 min w temp. 160°C. Ciasteczka ostudzić, przybrać rodzynkami, cukrem pudrem, orzechami, lukrem.