pierniczki na choinkę

przepyszne pierniczki na choinkę ;)

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 500g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 4 łyżki miodu (najlepiej gryczanego)
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • Lukier:
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 2 białka
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. 1.Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać ciasteczka. Jeśli chcemy pierniczki wieszać na choince, należy teraz zrobić dziurkę, przez którą zostanie przeciągnięta wstążeczka. Dziurkę można zrobić np. rurką do picia napojów. Małe pierniczki piec 10 minut, większe 15 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystygnięciu ozdobić lukrem.
  2. 2.Aby przygotować lukier należy miksować przez 5 minut białka z cukrem pudrem, na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać lukier różowy należy do niego dodać trochę soku malinowego. Po polukrowaniu ciasteczka pozostawić do wyschnięcia - aż lukier stwardnieje.
  3. 3.Pierniczki można również ozdobić kolorowymi lukrowymi pisakami.
Boże Narodzenie deser piernik pierniczki Święta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze