Piekielna czorba

Ocena:

4.53 (201)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
Szybka pożywna zupa wywądząca się z kuchni węgierskiej

Składniki:

  • 35 dag łopatki wieprzowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 30 dag ziemniaków
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 3 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • natka pietruszki
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • woda

Piekielna czorba - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Płuczemy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa. Ściągamy burzyny. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę posiekaną w drobną kostkę lub cienkie paski. Zupę lekko solimy, wlewamy jeszcze około 2 szklanek wody i gotujemy. Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, sok z połowy cytryny oraz roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie. Doprawiamy do smaku solą, i sporą ilością pieprzu. Gotujemy do miękkości warzyw. Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne