Pieczony udziec z indyka wg Aleex

Udziec znakomicie smakuje na gorąco i na zimno. Tak przyrządzony jest soczysty i mięciutki.

Dodany przez: Aleex

Pieczony udziec z indyka wg Aleex

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.86 z 21 głosów)

Składniki

  • 1,2 kg udźca z indyka
  • przyprawy: wegeta, przyprawa do pieczonego kurczaka Kotanyi, słodka papryka w proszku, czosnek granulowany
  • 1/2 kostki mięsnej Winiary
  • 1 szkl wody

Przygotowanie

  1. 1. Mięso opłukać, natrzeć obficie przyprawami i włożyć do lodówki na 3-4 godziny (można zostawić je całą noc).
  2. 2. Udziec włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wodę, ale ostrożnie, aby nie spłukać przypraw. Wkruszyć kostkę mięsną.
  3. 3. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika. Piec w temp. 190 - 200 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejną godzinę odkryte mięso, polewając je dość często powstałym sosem.
  4. 4. Po upieczeniu serwować gorące.
  5. 5. Udziec znakomicie smakuje również na zimno. Tak przyrządzony jest soczysty i mięciutki.
  6. 6. Jeżeli mięso jest przeznaczone na obiad, proponuję zagęścić powstały sos odrobiną mąki ziemniaczanej i polać nim plastry mięsa.
  7. W ten sposób przygotowane mięso jest pyszne i nie zawiera zbędnych kalorii pod postacią dodawanego tłuszczu. Po zdjęciu skóry mogą je jeść nawet osoby na diecie.
  8. Smacznego.
mięso obiad kolacja pieczeń indyk drób udziec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze