Pieczony udziec indyczy

Tą potrawę można podać na odświętny obiad, smakuje ona nawet wybrednym smakoszom.

Dodany przez: magda1977

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • udziec z indyka ponad 1 kg
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sok z połowy cytryny
  • 5 suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie

  1. Umyj, osusz, ułóż w misce, a następnie z wymienionych składników przygotuj zalewę. Czosnek rozgnieć w prasce i wymieszaj z solą w mniejszym naczyniu do tego dodaj drobno pokrojone śliwki, dodaj też musztardę, miód, obie sproszkowane papryki, wyciśnięty sok z połowy dużej cytryny, olej. To wszystko dokładnie wymieszaj. Udziec z indyka polej ze wszystkich stron przygotowanym sosem i odstaw w chłodne miejsce na 48 godzin. Tak przygotowane mięso włóż do rękawa foliowego, mocno zwiąż koniec rękawa i wstaw do rozgrzanego piekarnika o temp 180 C
  2. Upieczony udziec porcjuj w plastry, podawaj z ziemniakami i sezonową surówką.
  3. Jeżeli za późno kupiłeś mięso to pokrój je w kawałki i wymieszaj z sosem przynajmniej na 3 godziny przed pieczeniem, oczywiście w rękawie foliowym. Mięso pieczemy tyle czasu ile waży np. udziec o wadze 1,5 kg piecz 1 godzinę i 30 minut.
mięso obiad udziec pieczony indyczy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze