Pieczony śledź po szwedzku

Inny sposób na śledzia. Czasochłonny, ale warty grzechu.

Dodany przez: Literat

Pieczony śledź po szwedzku

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ok. 1 kg małych śledzi lub szprotek,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 250 g świeżej wieprzowiny pokrojonej w paski,
  • 2 łyżeczki wody.
  • Ciasto:
  • 0,3 litra żytniej mąki,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • ok. 0,1 litra zimnej wody

Przygotowanie

  1. Wyczyścić śledzie i nasolić. Pozostawić na kilka godzin, np. na noc, aby wchłonęły sól.
  2. Wyłożyć śledzie w naczyniu żaroodpornym, przekładając paskami wieprzowiny. Polać odrobiną wody.
  3. Zmiksować składniki ciasta i rozłożyć na rybie i mięsie tak, aby pokryło całość. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 2-3 godziny, żeby ryba wewnątrz ciasta była miękka.
  4. Serwować gorące z plastrem masła.
ryby obiad sledz pieczony
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze