Pieczony kurczak na ryżu

Smaczne i ekonomiczne w czasie danie. Może zdjęcie niezbyt zachęcające, ale warto spróbować.

Dodany przez: jo_asienka

Pieczony kurczak na ryżu

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 6 udek z kurczaka, te duże (nogi+uda) wystarczą 3
  • 1 cebula
  • 2 szklanki ryżu białego, długoziarnistego
  • zalewa:
  • 6 szklanek wody
  • 2 łyżki margaryny
  • 6 łyżek keczupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (tak jest w przepisie, wiem, trochę dziwnie ale narazie nie próbowałam tylko z keczupem albo tylko z koncentratem)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki
  • 3 łyżeczki wegety
  • osobiście dodaję jeszcze trochę ziół prowansalskich albo oregano)

Przygotowanie

  1. kurczaka wcześniej zamarynować z ulubionymi ziołami (im dłużej tym lepiej z 2 godziny minimum)
  2. składniki na zalewę połączyć i zagotować.
  3. Jeśli części kurczaka są pokaźne, podpiekałam je wcześniej ok. 15 min w piekarniku na blaszce od ciasta.
  4. Potem wyciągnęłam blachę, usunęłam z niej na chwilę kuraka. Następnie wysypałam równomiernie na blachę 2 szklanki ryżu, posypałam pokrojoną w kostkę cebulę i zalałam to ok. połową zalewy. Na to położyłam podpieczonego kurczaka i do piekarnika:)
  5. W trakcie pieczenia podlewałam ryż pozostałą zalewą. Czasami trochę jej zostaje.
  6. Wiem, że opis dosyć skomplikowany, ale naprawdę warto spróbować. Powiem szczerze, mi udało się dopiero za 2gim razem, ale teraz to danie które często gości na moim stole.
  7. powodzenia:)
  8. pozdrawiam A.R.
kurczak obiad ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze